Strona główna/Dlaczego my? / Świadome żywienie

Świadome żywienie

Świadome żywienie

Kierując się najwyższą troską o dzieci z naszego przedszkola, szczególną uwagę poświęciliśmy odżywianiu. Racjonalne odżywianie i codzienne kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych jest istotne dla budowania przyszłej odporności i zdrowia dziecka. Dlatego nasze posiłki są odpowiednio zbilansowane zapewniając dziecku odpowiedni rozwój, wzrost i dobre samopoczucie. Zapewniają również odpowiednią ilość energii potrzebnej w czasie zabawy i zajęć dydaktycznych. Zdrowe odżywanie dzieci to nie tylko pełnowartościowe, smaczne posiłki, ale także codzienny rozwój ich upodobań kulinarnych i różnorodność.

Zapewniamy posiłki dla dzieci z wszelkimi rodzajami alergii pokarmowych, eliminacyjnych, wegańskich, wegetariańskich, a także diety wyznaniowe.
Współpracujemy z  kameralną firmą cateringową Prosto z Kuchni, która gotuje z miłością i starannością dla najbardziej wymagających smakoszy – dzieci.

Właściciel i szef kuchni – Pan Sławek i Pan Kamil łączą pasje gotowania z miłością do dzieci. Sami robią zakupy wybierając najwyższej jakości składniki, po to by uzyskać świeżość dań i wyrafinowany smak. Jako szefowe kuchni przygotowują dania z troską o każde dziecko i o estetykę podania.

Naszą kameralną kuchnię Prosto z Kuchni można zobaczyć w akcji podczas warsztatów kulinarnych, w których biorą udział nasze przedszkolaki.

Wybraliśmy Prosto z Kuchni, ponieważ:

  • Menu jest bogate  w warzywa i owoce, zachowując ich sezonowość.

  • Zapewnia różnorodność kasz, naturalne płatki czyste, ryże mieszane, różnorodne mąki, w tym razowe oraz makarony pełnoziarniste.

  • Przygotowuje samodzielnie pasty, hummus, pasztety, pieczone mięsa na kanapki- drób, schab, samodzielnie wykonuje pierogi, kluski i ciasta.

  • Wszelkiego rodzaju musli, mieszanki orzechowe, migdałowe i granole komponuje samodzielnie.

  • Używa dużo ziół, w sezonie – świeżych, orzechów, pestek dyni, słonecznika, sezamu, pudru z siemienia lnianego i owoców suszonych: rodzynki, morele, śliwki, figi.

  • Zupy i wywary gotuje na świeżych warzywach.

  • Dieta dzieci bogata jest w wysokojakościowe produkty białkowe: rośliny strączkowe, świeże jaja i ryby.

  • Podaje produkty kiszone, zwłaszcza w okresie zimy.

  • Nie używa cukru, stosuje melasę, miód z polskich pasiek lub syrop daktylowy.

  • Na śniadania serwuje pełnowartościowe pieczywo, a podwieczorki urozmaica sałatkami, plackami warzywnymi lub własnymi zdrowymi wypiekami.

  • Kupuje mięsa chude wieprzowe, wołowe, cielęce, króliki oraz drób (kurczak, indyk, kaczka, gęś) starannie dobierane od sprawdzonych dostawców, nigdy z chowu masowego.

  • Nie używa żadnych wzmacniaczy smaków ani produktów wysoko przetworzonych.

  • Ogranicza do minimum sól zastępując ją naturalnymi przyprawami takimi jak: kminek, majeranek, tymianek i inne zioła.

  • Używa oleje rzepakowe, lniane i oliwę.

  • W większości korzysta z przetworów własnych, jak powidła, duszone jabłka, delikatna ćwikła, przeciery pomidorowe.