Świadome żywienie
Świadome żywienie
Kierując się najwyższą troską o dzieci z naszego przedszkola, szczególną uwagę poświęciliśmy odżywianiu. Racjonalne odżywianie i codzienne kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych jest istotne dla budowania przyszłej odporności i zdrowia dziecka. Dlatego nasze posiłki są odpowiednio zbilansowane zapewniając dziecku odpowiedni rozwój, wzrost i dobre samopoczucie. Zapewniają również odpowiednią ilość energii potrzebnej w czasie zabawy i zajęć dydaktycznych. Zdrowe odżywanie dzieci to nie tylko pełnowartościowe, smaczne posiłki, ale także codzienny rozwój ich upodobań kulinarnych i różnorodność.
Zapewniamy posiłki dla dzieci z wszelkimi rodzajami alergii pokarmowych, eliminacyjnych, wegańskich, wegetariańskich, a także diety wyznaniowe.
Współpracujemy z kameralną firmą cateringową Prosto z Kuchni, która gotuje z miłością i starannością dla najbardziej wymagających smakoszy – dzieci.
Właściciel i szef kuchni – Pan Sławek i Pan Kamil łączą pasje gotowania z miłością do dzieci. Sami robią zakupy wybierając najwyższej jakości składniki, po to by uzyskać świeżość dań i wyrafinowany smak. Jako szefowe kuchni przygotowują dania z troską o każde dziecko i o estetykę podania.
Naszą kameralną kuchnię Prosto z Kuchni można zobaczyć w akcji podczas warsztatów kulinarnych, w których biorą udział nasze przedszkolaki.
Wybraliśmy Prosto z Kuchni, ponieważ:
Menu jest bogate w warzywa i owoce, zachowując ich sezonowość.
Zapewnia różnorodność kasz, naturalne płatki czyste, ryże mieszane, różnorodne mąki, w tym razowe oraz makarony pełnoziarniste.
Przygotowuje samodzielnie pasty, hummus, pasztety, pieczone mięsa na kanapki- drób, schab, samodzielnie wykonuje pierogi, kluski i ciasta.
Wszelkiego rodzaju musli, mieszanki orzechowe, migdałowe i granole komponuje samodzielnie.
Używa dużo ziół, w sezonie – świeżych, orzechów, pestek dyni, słonecznika, sezamu, pudru z siemienia lnianego i owoców suszonych: rodzynki, morele, śliwki, figi.
Zupy i wywary gotuje na świeżych warzywach.
Dieta dzieci bogata jest w wysokojakościowe produkty białkowe: rośliny strączkowe, świeże jaja i ryby.
Podaje produkty kiszone, zwłaszcza w okresie zimy.
Nie używa cukru, stosuje melasę, miód z polskich pasiek lub syrop daktylowy.
Na śniadania serwuje pełnowartościowe pieczywo, a podwieczorki urozmaica sałatkami, plackami warzywnymi lub własnymi zdrowymi wypiekami.
Kupuje mięsa chude wieprzowe, wołowe, cielęce, króliki oraz drób (kurczak, indyk, kaczka, gęś) starannie dobierane od sprawdzonych dostawców, nigdy z chowu masowego.
Nie używa żadnych wzmacniaczy smaków ani produktów wysoko przetworzonych.
Ogranicza do minimum sól zastępując ją naturalnymi przyprawami takimi jak: kminek, majeranek, tymianek i inne zioła.
Używa oleje rzepakowe, lniane i oliwę.
W większości korzysta z przetworów własnych, jak powidła, duszone jabłka, delikatna ćwikła, przeciery pomidorowe.